Sidor

torsdag 5 juli 2012

Takbyte!

 Ett sött litet torp har fått ett nytt fint tak! 
Så här såg det ut före...

Och under tiden...

Och titta här vad som gömde sig under det gamla taket! En söt liten fladdermus kompis!

Efter: Tegelpannorna som lades på taket är ett *lertegel!
Vad hände med fladdermus kompisen? Jo han flög iväg en stund senare efter att ha solat och vilat upp sig en stund på byggställningarna!
*Lertegel är ett rent naturmaterial med mycket gamla anor. Trots att betongpannan rusat förbi lerteglet i popularitet är lerteglet ett bra val till gamla hus eller kulturbyggnader där det genuina är viktigt. 
Skillnaderna mellan betongpannor och lertegel är inte särskilt stora men de finns. Lerteglet är något tunnare än betongpannorna som ofta väger lite mer. Lerteglet är heller inte lika enkelt att lägga och kostar mer än betongpannan, men det hindrar sällan den som vill ha en genuint gammal känsla på sitt hus. Hållbarheten är densamma som på betongpannorna. 
Lertegel har liksom betongpannorna en mycket lång hållbarhet och ligger kvar i många år, vilket innebär en mindre resursanvändning och mindre påfrestning för miljön.

1 kommentar:

 1. Hej Ulf och tack för besöket på din/Er fina hemsida!

  Jag är nästan säker på att fladdermusen på taket är en gråskimlig fladdermus som är en medelstor fladdermus i familjen läderlappar.

  Pälsen är mörkbrun med ljusgrå spetsar vilket stämmer med bilden. Buken ska vara ljust grå vilket inte går att se på bilderna och ansiktet samt flyghuden på vingarna ska vara svarta vilket ser ut att stämma. Arten finns framför allt i bebyggda kulturlandskap men också i skog precis som på bilden.

  Men jag säger som den gamle fotbollslegendaren och tipsexperten Putte Kock; "gardera med Nordisk fladdermus, grundtips Gråskimlig fladdermus".

  Bästa hälsningar
  familjen Damberg-Blomén

  SvaraRadera